VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hoge inflatie heeft ook voordelen: je hypotheekschuld smelt weg

Geplaatst op: 13-01-2023, 13:54:34

Door de hoge inflatie werd geld afgelopen jaar 10 procent minder waard. Maar daardoor is je schuld óók 10 procent minder waard geworden. En dat is niet alleen goed nieuws bij het hebben van een hypotheekschuld.

Inflatie heeft twee kanten. Zo betekent de inflatie van 10 procent in 2022 dat je voor een mandje boodschappen dat vorig jaar nog 100 euro kostte, nu 110 euro moet neerleggen.

Of je kunt voor dezelfde hoeveelheid geld minder kopen. Kortom: je geld is dus minder waard geworden en dat is natuurlijk vervelend.

Ook schuld minder waard

Maar inflatie kan ook gunstig uitpakken. Want als je een schuld hebt - of dat nu een hypotheek, een studieschuld of een persoonlijke lening is - dan is die ook in euro\'s. En ook die euro\'s zijn afgelopen jaar minder waard geworden.

Jammer voor degene die het geld aan jou had geleend, zoals de bank. Maar fijn voor jou. Want je gaat je schuld terugbetalen in euro\'s die veel minder waard zijn dan de euro\'s die je had geleend. Degene die aan jou geld had uitgeleend, kan er immers minder voor kopen dan eerder.

Robin Hood

Inflatie is als een soort Robin Hood, zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. \"Het steelt van de rijken en deelt uit aan de armen. Het is een herverdelingsinstrument.\"

Om misverstanden te voorkomen: het bedrag van je schuld zelf verandert niet door inflatie. Als je een studieschuld had van bijvoorbeeld 20.000 euro, of een hypotheek van 400.000 euro, dan blijft die schuld in euro\'s gemeten gelijk.

En je moet die schuld nog altijd terugbetalen. Maar zoals gezegd betaal je straks wel terug met euro\'s die een stuk minder waard zijn dan de euro\'s die je had geleend.

Tegenover het voordeel van een wegsmeltende schuld staat nog een nadeel. Dat is dat de rente die je in principe betaalt op een schuld stijgt wanneer de inflatie groeit. De centrale bank, zoals de ECB in Europa, probeert met het verhogen van de rente namelijk de inflatie te bestrijden. En een hogere rente is uiteraard ongunstig voor jou als geldlener.

Maar in de praktijk hebben veel huizenkopers de afgelopen tijd hun rente voor langere tijd vastgezet. Dan raakt de hogere inflatie je dus (voorlopig) niet. \"Als je begin vorig jaar je hypotheekrente had vastgezet, dan ben je nu helemaal spekkoper\", zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij vergelijkingssite Geld.nl.

De situatie is daarentegen veel minder gunstig voor iemand die geld leent wanneer diegene zijn of haar rente recenter heeft vastgezet voor een hoger rentepercentage, zegt Bulthuis. Aan het stijgen van de hypotheekrente leek in 2022 geen einde te komen.

Rentepercentage omhoog

Anders is het als je een persoonlijke lening hebt. Dan stijgt het rentepercentage wel als de ECB de rente verhoogt.

Ook over een studieschuld betaal je rente. Dit jaar is die rente voor studenten die onder het oude stelsel (voor 2015) vallen, verhoogd van 0 procent naar 1,78 procent. Studenten die onder het huidige leenstelsel vallen, betalen dit jaar 0,46 procent.

De gemiddelde hypotheekschuld is met zo\'n 320.000 euro overigens aanzienlijk hoger dan de gemiddelde studieschuld, die begin vorig jaar 16.000 euro bedroeg. Het gemiddelde bedrag voor een persoonlijke lening die via Geld.nl werd afgesloten, steeg in het eerste halfjaar van 2022 tot een kleine 14.000 euro.

Weinig of veel spaargeld

Uiteraard is de waarde van je spaargeld ook aangetast door de inflatie. Maar er zijn heel wat Nederlanders die maar weinig spaargeld hebben. En als je nog niet zo lang geleden een huis hebt gekocht, en daarvoor spaargeld hebt gebruikt, dan heb je juist minder last van de inflatie, aldus Bulthuis.

Maar Nederlanders die al veel langer een huis hebben en een spaarpotje hebben aangelegd, zullen wel meer last hebben van de hoge inflatie, die de koopkracht van hun spaargeld aantast.

Slechter af met huurwoning

Het is daarom niet precies te zeggen voor wie de huidige hoge inflatie gunstig is en voor wie niet.

Wat wel geldt is dat als je een huurwoning hebt, je daarmee geen hypotheekschuld hebt en je dus ook niet profiteert van het feit dat de waarde van die schuld vermindert. Verder krijg je waarschijnlijk te maken met een huurverhoging.

Huizenprijzen dalen

Huizenbezitters krijgen nu overigens te maken met een afkoelende huizenmarkt. Zo dalen de huizenprijzen sinds een aantal maanden, als gevolg van de gestegen rente. De huizenprijs was in het vierde kwartaal van 2022 gemiddeld 6,4 procent lager dan in dezelfde periode van een jaar eerder. En die dalende huizenprijzen zijn weer nadelig voor de huizenbezitter.

Bron: www.rtlnieuws.nl van 13 januari 2023

Vorige pagina